Opšti podaci

Laćarak je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 10893 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 10235 stanovnika).
Danas Laćarak je jedno od najvećih sela u Vojvodini i Srbiji.

001

Pravoslavna crkva svetog arhanđela Gavrila

Poreklo naziva
Postoji podatak da je Laćarak u turskim spisima zabeležen kao Lak-Jarak. Lak je reč mađarskog porekla i u prevodu znači „mesto“, a „jarak“ – turska i znači „rov, kanal, opkop“ ili zajedno – „poljsko utvrđenje“.

O poreklu naziva sela postoje i dve legende. Prva kaže da je selo dobilo ime po prvom lađaru koji je pristao uz obalu Save i tu se nastanio. Druga legenda kaže da je u prošlosti ovde postojalo malo pristanište u koje su dolazile lađe, pa je po lađama nastalo ime Lađarak, tj. Laćarak.

Prirodni uslovi
Laćarak se nalazi neposredno do grada Sremske Mitrovice, na važnim saobraćajnicama – auto-putu i železničkoj pruzi Beograd-Šid, a na levoj obali reke Save.

Selo se nalazi na 82 metra nadmorske visine, a površina seoskog atara iznosi oko 5452 hektara. Od toga je 364 hektara izgrađeno. Ukupni zemljišni posedi iznose oko 5564 hektara, od čega je najveći deo pod njivama – 4544 hektara. Većina spada je u privatnom vlasništvu, dok je u državnom 1038 hektara. 717 hektara je neplodno. Šume zauzimaju oko 41 hektar, 7 hektara je u privatnom posedu, pašnjaci 85 hektara, a livade oko 5 hektara.

Istorija
Selo je nastalo još u srednjem veku i čak postoje dokazi da su na prostoru današnjeg Laćarka živeli ljudi iz doba neolita.

Prvi sigurni podaci o Laćarku potiču iz vremena kada se Srem nalazio pod vlašću Osmanskog carstva. Selo je verovatno ostalo pusto u vreme osvajanja Srema, te Osmanlije po uspostavljanju svoje vlasti naseljavaju u Laćarak stanovništvo iz Smederevskog sandžaka, koje je sa sobom donelo filurdžijski status. Tako se javljaju i prvi knezovi u drugoj polovini XVI veka, Pavel Lukac i Ilija Pavel, najverovatnije otac i sin.

Demografija
Naselje Laćarak kao najbliž selo gradu Sremske Mitrovice imalo je buran demografski razvoj proteklih decenija. Pre pedesetak godina broj stanovnika je bio ispod 5000.

U naselju Laćarak živi 8495 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,2 godina (36,9 kod muškaraca i 39,5 kod žena). U naselju ima 3526 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,09.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Grafik promene broja stanovnika tokom 20. veka

Grafik promene broja stanovnika tokom 20. veka